Lectio Divina

Soms is het zo moeilijk om je Bijbel te openen. Het is te druk, of het stuk wat je leest is te moeilijk, of je kan je niet concentreren. Soms helpt het dan om bij het lezen een methode te gebruiken .

Zelf schrijf ik wel eens in een dagboekje bij het Bijbellezen en bidden. Ik schrijf dan op wat me raakt of wat ik niet snap. Soms schrijf ik bepaalde doelen of gebedspunten op. Ook is het leuk om antwoorden op een gebed in zo’n dagboekje bij te houden, dan kan je dit later terug lezen en letterlijk zien wat God doet in jouw leven!

De monniken van de kloosterorde van Benedictus zagen vroeger ook al in dat het belangrijk was om de Bijbel niet zomaar te lezen, maar om de tijd te nemen en een methode aan te houden. De methode die zij ontwikkelden was die van de ‘Goddelijke lezing’ of: Lectio Divina.

Het gaat zo:

  1. Lezen

Je leest een tekst in de Bijbel, bijvoorbeeld de tekst van Mattheus waar je gebleven bent in het leesrooster. Je leest die tekst niet zomaar een keer snel door, maar je wordt stil en je bidt voor stilte en rust tijdens het lezen. Je stelt nog helemaal geen vragen, maar leest gewoon de tekst een aantal keer rustig door.

  1. Overdenken

Nu overdenk je wat de tekst zegt en vraag je in gebed of God je wil laten zien wat de tekst betekent. Neem de tijd en blijf in die rust. Het gaat er niet om dat je meteen een betekenis kan geven aan de tekst, maar dat je door de tekst heen ’ Gods stem kan horen en bij Hem kan zijn.

Als je wilt kan je nu ook een aantal verwante teksten lezen (soms geeft je Bijbel dat aan met een lettertje naast het vers, dat verwijst dan in de voetnoot naar een andere tekst). Of je kan jezelf afvragen of er een bepaald thema (woord) is.

  1. Bidden

Breng alles wat je overdacht hebt bij God in gebed. Misschien zijn er wel persoonlijke dingen die de tekst naar boven gebracht heeft of misschien ben je dankbaar voor een heel ander inzicht dat je gekregen hebt? Bespreek het allemaal met God.

  1. Beschouwen

Blijf na je gebed nog even zitten, voordat je weer verder gaat met alle andere dingen die nog gedaan moeten worden. Wat heb je meegenomen uit deze stille tijd? Ben je tevreden met wat je hebt geleerd en overdacht? Wat ga je daar vandaag nog verder mee doen?
Tijdens deze vier stappen kan je ook steeds je gedachten en gebeden bijhouden in een dagboekje, zoals ik. Maar ook zonder dagboekje is dit een heel toffe manier om bij God te komen.
Je kan het ook met z’n tweeën doen: je kan afzonderlijk van elkaar lezen en overdenken, en daarna met elkaar bespreken wat voor verschillende dingen jullie denken bij te tekst. Je kan dan samen bidden en nabeschouwen.

Bron: Breeze

Heb jij tips voor een bepaald dagboek of methode?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Spector

Spector

Spector

Spector